Het Rosarium in Arcen

Gepubliceerd op 20 maart 2022 om 13:01

Het episch centrum van Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen is een landschapspark rond Kasteel Arcen. Het 32 hectare tellende park maakt deel uit van Landgoed Arcen dat meer dan 400 hectare groot is. Het park is, zoals de naam al aangeeft, gevestigd in het Noord – Limburgse Arcen, een toeristische parel aan de rivier de maas. Zowel op het park als in het dorp Arcen vindt u aantrekkelijke horecagelegenheden en winkeltjes. U kunt voor een eerste kennismaking terecht op de Kasteelhof waar u vanaf het terras van Brasserie Het Koetshuys een mooi uitzicht heeft op het Kasteel. De Kasteelhof is vrij toegankelijk.

 

Kasteeltuinen Arcen was aanvankelijk bedoeld als publiekspresentatie van de koningin onder de bloemen, de roos. Uiteindelijk is het park uitgegroeid tot een veelzijdig landschapspark. Het park geniet bekendheid in binnen- en buitenland. Een stenen brug vormt de verbinding tussen het Kasteeleiland en het Rosariumeiland. Net als het Kasteel zijn hier stijlelementen uit de barok aanwezig. De belangrijkste zijn:

  • Het accent ligt op de hoofdas, deze is breder dan de andere assen;
  • De ruimten zijn verdeeld in rechthoeken;
  • Ornamenten staan op kruisingen van de paden (assen).

De oorspronkelijke rozentuin was op klassieke wijze verdeeld in 16 gelijke vierkanten. Bij de aanleg van dit Rosarium zijn 10 vakken hersteld als verschillende rozentuinen. Deze zijn door hagen van Haagbeuk van elkaar gescheiden. De ontbrekende zes vakken hebben plaats gemaakt voor een barokke vijverpartij met waterval en fonteinen.
Het Rosarium telt circa 12.000 rozenstruiken van meer dan 400 verschillende rozensoorten. De tien rozentuinen hebben elk een ander thema. Naast de vele rozen staan in de rozentuinen ook vaste planten, bomen en heesters. Hierdoor ontstaat een afwisselend beeld, dat u tevens ideeën laat zien over de veelzijdige beplanting van allerlei gewassen in combinatie met rozen.

Het Rozenfestijn Arcen

Jaarlijks vindt er in Kasteeltuinen Arcen het Rozenfestijn plaats. Vanaf het tweede t/m het vierde weekend van juni staat de roos centraal in het hele park. Rondom ‘de koningin der bloemen’ worden diverse extra activiteiten georganiseerd.

Meer informatie vindt u op: Kasteeltuinen Arcen.

 

Voor andere Rosaria in Nederland, klik hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb